Vatra i zemlja

Poznati sufijski pjesnik iz 15. stoljeća, Gülşenî-i Saruhânî, k.s., u svome djelu “Razname” kaže: Zbog čega to čovjek ima vatrenu narav, zbog čega se ljuti i srdi, kada je njegova suština šaka zemlje?! Premda si od zemlje, onda baš poput zemlje, budi staložen! Nemoj poput prezrenog šejtana biti vatrene naravi! Vatra je zbog svoga uznošenja strahovita, a zemlja je zbog svoje poniznosti povijene glave. Vatra je izabrala pohlepu, a zemlja zadovoljstvo i smirenost. Šejtan je nastao od vatre, a čovjek od zemlje. Dok čovjeku dolazi pomoć zbog njegove poniznosti, prokleti šejtan je zauvijek protjeran zbog svoga kibura (oholost).

O junače! Ako si insan, ostavi se šejtanskih svojstava kao što su kibur i nepokornost! Nema ni traga od pameti i znanja kod onoga ko se pouzdava u svoj život ili imetak, iako zna da edžel (smrtni čas) neće nikoga poštedjeti. Ma koliko imetka da si nagomilao, na kraju će nestati, a iza njega će ostati muka i tegoba. Ukoliko tražiš Allahov, dž.š., lutf (dobrota) i rahmet iz Njegovih riznica, onda se prođi svog ponosa i uznošenja. Nemaju mira oni koji su puni sebe, oni su prokleti, i za njih nema milosti. Vjetar kibura i samohvale, odnosi zemljano tijelo pravo u Džehennem. O ti koji nagliš u razmišljanju o dunjaluku, koji svoj um zaokupljaš ovim svijetom!

O ti koji znaš i najsitnije detalje kojekakvih igara i smicalica, ti koji slijediš nefsanske želje i imaš dugu nadu! Ne budi nemaran spram saznanja da je dunjalučko šerbe otrov i zarada gubitak, mani se te ljubavi! Ne daj da te dunjaluk prevari, jer to je vrsni smutljivac i prevarant. Možda ti naizgled djeluje kao da je u miru s tobom i da je blagonaklon prema tebi, no u biti, on ti je otvoreno objavio rat. O ti koji si razuman! Ne iznosi svoje tajne u javnosti. Saslušaj ovaj moj savjet, saslušati savjet je jako korisno. Onaj ko svoje tajne ne objelodanjuje ljudima već ih skriva, taj se neće kajati niti će biti u stanju beznađa zbog onoga što je rekao. Istina je da pravi dost čuva tajnu svoga dosta, ali on nikada ne može biti prema tebi bolji od tebe samoga. O ti koji u medžlisima muhabeta isprazno govoriš! Prestani pričati, taj posao je posao ljudi koji posjeduju istinske halove (stanja)!

Sve dok oči tvoga srca ne ukrasi surma duhovnosti, u njima neće biti sjaja. Kako god tvoja usta neće postati slatka ako stalno govoriš o medu, tako nećeš imati ni koristi od znanja bez djela. Ako se bezvrijedna materija pozlati, opet ta pozlata s njene vanjštine ne daje nikakvu korist njenoj unutrašnjosti. O ti koji ne mariš za smrt, ti koji si obuzet položajem i uznošenjem! Samo na tren pomisli na smrt koja prekida svaku slast! Čak i da napraviš ogromne dvore koji sežu do nebesa, na kraju ćeš otići pod zemlju. Da ti je Sunce kruna, a nebesa prijestolje, i cijeli svijet da je pod tvojom vladavinom, kada dođe smrt, nema izlaza.

O ti koji si neznalica! Ti bježiš od smrti, ali život ti je nosi. Adet ovog prolaznog svijeta jeste da svaki život prekine smrću. Ptica tvoje duše ne može tražiti od lovca da je poštedi. O ti koji si nepokoran! Nemoj misliti da je put koji te vodi Ahiretu dug i da nema kraja. Ustvari, on je kratak, koliko jedan uzdah…

Časopis Semerkand

Semerkand