Tuga i sreća

Ostavi tugu i prigrli sreću

Jedan od poznatih opisa tesavvufa glasi: “Tesavvuf je prelazak iz stanja tuge u stanje sreće.” Tuga na koju se misli u datom opisu jeste stanje koje možemo opisati kao unutrašnju potištenost i tjeskobu. Možemo reći da postoje dva izvora takvog stanja:

Prvi je egzistencionalna sjeta koja se javlja iz razloga što duša osjeća tjeskobu zbog prelaska iz “vječne domovine” u tuđinu dunjaluka. To je časna sjeta koja čovjekovu dušu poziva da se osobodi dunjalučkih stega i da dostigne hakikat svoga stvaranja. To je upravo ona sjeta o kojoj se govori u prvih 18 bejtova Mesnevije. Ma gdje i ma u kakvom stanju vjernik bio, ono što uz sebe uvijek nosi i što mu najviše priliči jeste upravo ta sjeta.

A drugi izvor tjeskobe jeste stanje predanosti dunjaluku. To je stanje čovjeka koji nije u stanju smirenosti u pogledu svoje sudbine i koji se u većoj ili manjoj mjeri guši u nezasitosti vlastitog nefsa. U svakom slučaju, slika koju odaje današnji svijet jeste slika tjeskobe i potištenosti.

Stoga je prethodni opis tesavvufa danas još hitniji i još pri- vlačniji. U tom opisu govorimo o ispijanju eliksira islama, gutljaj po gutljaj, eliksira koji čovjeka dovodi u stanje sklada i mira sa vlastitim postojanjem i životom koji živi, dajući smisao svemu. Ono na šta mislimo jeste spašavanje od lažnih tjeskoba i začaranog kruga prividnih užitaka. Dakle, govorimo o ponovnom rađanju uz sasvim novi način posmatranja i poimanja, o izgradnji vlastite ličnosti, o upoznavanju sa istinskom tugom i srećom.

Možemo li otvoriti takvu kapiju, možemo li zakoračiti jedan korak ka takvoj spoznaji? Ovog mjeseca smo nastojali sakupiti zaključke onih koji su prošli kroz tu kapiju i koji su u svakom

stanju, u obilju i neimaštini, pronašli sreću. Pokušajmo i iz tog ugla sagledati svoje tuge i radosti, tjeskobu i sreću.

Do skorog susreta u novembarskom broju, inšallah…

Riječ urednika

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand