Stazama uzoritih i poniznih

Stazama uzoritih ashaba

Pravi i istinski vjernik nastoji da voli sve ono što vole Uzvišeni Allah i Njegov blagoslovljeni poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, te da osjeća prezir prema svemu onome što preziru Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. To je jedna od osnova imana. Budući da je Uzvišeni Allah iskazao Svoje zadovoljstvo plemenitim ashabima, radijallahu anhum, kur’anskim ajetom: „Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime: za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni ce vječno i zauvijek u Njima boraviti.“ (Et-Tevbe, 100) i da je kazao kako im je oprostio: „Allah je oprostio Vjerovjesniku, i muhadžirima i ensarijama, koji su ga u teškom času slijedili, u vrijeme kada se srca nekih od njih zamalo nisu pokolebala: On je poslije i njima oprostio, jer je On prema Njima blagi milostiv!“ (Et-Tevbe, 117), zaključujemo da ih je jako volio, jer zadovoljstvo i oprost dolaze nakon ljubavi.

O tome koliko je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio svoje ashabe, ne treba posebno ni govoriti, jer je to općepoznato. Ali, spomenut ćemo jedan od brojnih hadisa u kojima se hvale plemeniti ashabi. Naime, Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Ne grdite moje ashabe, ne grdite moje ashabe, jer, tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, kada b i neko od vas podijelio zlata koliko brdo Uhud, ne bi postigao nagradu koju je postigao jedan od njih podijelivši mudd (pregršt), ili njegovu polovinu (datula).“ (Buhari) U tekstovima u kojima se izlaže akaid, sistem vjerovanja ehl-i sunneta, zapažamo i sljedeći postulat: „Volimo sve ashabe Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne pretjerujemo u ljubavi ni prema jednom od njih, ne odričemo se ni jednog od njih i samo ih po dobru spominjemo. Onaj koji lijepo govori o ashabima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovim suprugama koje su majke vjernika i potomstvu, taj je daleko od nifaka, licemjerja.“ (Er-risaletu ‘t-tahavijje, Meraki ‘s-se’adat)

Spomenuto nam pokazuje da je ljubav prema plemenitim ashabima, radijallahu anhum, jedan od članaka naše vjere. Zbog svega navedenog, mi se trebamo upoznavati s njihovim životima i osobinama, jer se do Allahova zadovoljstva, oprosta i ljubavi najbolje stiže stazama onih kojima je to troje zagarantovano. Isto tako, čovjek neće biti istinski vjernik sve dok Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne bude volio više od samog sebe, svoje porodice i svega čime raspolaže. Primjeri iz života ashaba nam najbolje pokazuju kako se voli Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Musliman, dakle, ima potrebu za podsjećanjima ove vrste, u kojima se izlažu uzorni životi ashaba – ljudi koje je podigao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i koje je odgajao. Uzvišeni Allah je odgojitelj Svoga Poslanika, a Poslanik je odgojitelj svojih ashaba, što nam kazuje da je odgoj kojim je njega Uzvišeni odgojio prenio na svoje ashabe, koji su oni potom prenijeli na tabi’ine, tabi’ini na svoje potomstvo, i tako se prenosio islamski odgoj. Da bismo i mi imali udjela u izvornom islamskom odgoju, trebamo čitati ovakve takstove, kao što je tema ovog broja. Zbog toga smo u temi broja priredili tekst koji govori o plemenitim ashabima i njihovoj poniznosti i skromnosti.

Nadamo se da ćete uživati čitajući, a posebno u ovim danima kada se muslimani širom svijeta spremaju da posjete sveta mjesta, na kojima je ponikla ta najbolja generacija ljudskoga roda, te da ćete se prisjetiti nekih najvažnijih pouka iz njihova života. Pored teme broja, tu je i niz jako zanimljivih tekstova…

Do skorog susreta u narednom avgustovskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.com



Pretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand