Šta činiti, kako činiti

Zašto i kako?

Naši predvodnici kažu: “Hizmet je važan, ali pokazati edeb prilikom činjenja hizmeta je još važnije.”

Danas se susrećemo sa jednim problemom, koji je oličen u tome da se kao mjerna jedinica počeo uzimati kvantitet, a ne kvalitet. To se da primijetiti u svim sferama ljudskoga života, pa čak i u vjeri. Tako susrećemo brojne vjernike, koji primat daju broju klanjanih rekata, broju ispoštenih dana, koji broje cifre nekog zikra koji su proučili, ali je jako malo onih koji gledaju da li su namaz klanjali skrušeno i smireno, kako to adab i zahtijeva, i da li im je post umanjio i anulirao strasti, te da li je zikr oživio njihova srca…

Svako djelo, dakle, da bi bilo korisno i da bi urodilo plodom, prije svega, treba da bude učinjeno iskreno i prema adabima. A to znači da treba da bude učinjeno u ime Allaha, dž.š., i prema vjerovjesničkome Sunnetu. Fudajl b. Ijad, k.s., je rekao: “Prije nego učiniš neko djelo, sebi postavi dva pitanja: zašto i kako? Zašto činiš i kako činiš? Ako djelo činiš zarad postizanja zadovoljstva Allaha, dž.š., i prema adabima vjerovjesničkog Sunneta, onda će ti djelo biti primljeno i imat ćeš od njega korisiti.

U suprotnome, ako jedan od ta dva uvjeta ne bude ispunjen, od djela nećeš imati koristi.” Da bi se to dvoje postiglo, čovjeku je nužno da se duhovno odgoji i izgradi. Kao što postoje učitelji, koji nas podučavaju Sunnetu i adabima, postoje i duhovni učitelji, koji nas podučavaju kako postići čistotu srca i tako zaimati iskrenost u nijetu. Da bismo postigli uspjeh i da bismo od hizmeta i djela imali korisiti, na vrijeme počnimo da se duhovno odgajamo i izgrađujemo, te naučimo da su pitanja “zašto?” i “kako?” jednako važna i bitna kao i pitanje “koliko?”, pa čak i važnija i bitnija.

Do skorog susreta u novembarskom broju, inšallah…

Sabahattin AydınPretplatite se

Porodični magazin Semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Cijena:

  • Godišnja pretplata iznosi 44 km
  • Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo
  • Semerkand shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 /921 – 122
062/678 – 680

Semerkand