Poučne priče iz Mesnevije

Očuvanje društva i kreiranje lijepe budućnosti usko je povezno s ispravnom vezom između tog društva i njegove ličnosti. Danas više nego ikad prije imamo potrebu da upoznamo one koji su temeljili našu kulturološku prošlost. Novim generacijama trebamo predstaviti velike ličnosti iz naše prošlosti kao uzore.

Hazreti Mevlana je na čelu te povorke velikana i svjetiljka koju je svojim djelima upalio, nastavlja da osvjetljava, ne samo naše područje, nego i cijeli svijet. Ta svjetiljka poziva ka Istini one koju su zastali ili izgubili se na svom putu. Odjek riječi koje je Mevlana izrekao prije sedam stoljeća i dalje raste i svijetom odzvanja. Upoznati Mevlanu i njegova djela za nas je životna potreba. Njegovo najpoznatije djelo je Mesnevija, nastalo kada je on u svakom pogledu dostigao zrelost.

Hazreti Mevlana kaže: “Mesnevija je po pitanju dostizanja hakikata i spoznaje tajni jekina (čvrstog uvjerenja) suština vjere”.

“Nema sumnje da je Mesnevija lijek za srca i da otklanja tugu. Ona jasno daje odraz Kur’an-i Kerima te biva uzrokom obilne opskrbe i uljepšava naravi ljudi”.

Poučen priče su ono čime Mesnevija obiluje. dok čitamo to djelo, ne osjećamo se kao da čitamo bilo koju knjigu, već kao da smo istinski ušli u halku svijeta.U ovoj knjizi su obrađene priče iz Mesnevije zajedno sa mudrim porukama koje one nose. Nadamo se da će ove priče koje smo prikupili iz Mesnevije biti kapija za dalje čitanje hazreti Mevlaninih djela.


Autor: Mevlana Dželaludin Rumi, k.s.

Priredio: Ahmet Kasim Fidan

Naziv originala: Mesnevi’de geçen hikayeler

Prijevod: Ilknur Žigić

Urednik: Seid Silajdžić

Izdavač: Semerkand Sarajevo

ISBN: 978-9958-665-20-2

Br. strana: 271

Godina izdanja: 2016.

Prodajna cijena:


Za kupovinu knjige može nas kontaktirati putem forme ispod:

Semerkand