Post je štit

Post je štit

Dobro došao, ti, po kojem se raspoznaju dobri robovi!

Pred nama je najodabraniji mjesec, mjesec po kojem se raspoznaju dobri robovi, kako to učenjaci kažu. Mjesec ramazan je mjesec čijem se dolasku raduju vjernička srca. Koliko u našim srcima bude radosti zbog dolaska tog mubarek mjeseca, toliko u njemu ima i imana, vjere u Uzvišenog Allaha.

Uzvišeni Allah je odredio da neka vremena, mjesta, osobe, predmeti i objekti budu odabraniji od ostalih, kako bi ispitao naš odnos prema Sebi, jer naš odnos prema onome što je On Uzvišeni učinio odabranim i izdvojenim, jeste naš odnos prema Njemu. U konačnici, naš odnos prema mubarek mjesecu ramazanu jeste naš odnos prema Njemu Uzvišenom. Isto tako, i naš odnos prema ibadetima, džamiji, Kur’anu Časnom, jeste pokazatelj našeg odnosa prema Njemu.

Učenjaci nas podučavaju da su plemeniti ashabi, odmah nakon završetka mjeseca ramazana, počinjali isčekivati njegov ponovni dolazak, a što znači da su cijelu godinu zapravo provodili u njegovom iščekivanju! Kako provedemo taj mubarek mjesec, tako će nam proći i cijela godina. Što budemo kvalitetnije provodili mjesec ramazan, bit će nam bereketniji i ostali dio godine.

Mjesec ramazan je Allahov musafir, kojeg nam On šalje svake godine da ga ugostimo, pa se potrudimo da tog cijenjenog musafira ugostimo na najljepši način!

Neka nam je svima mubarek mjesec ramazan!

Do skorog susreta u majskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.com


semerkand br. 148


Pretplatite se

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

 

Semerkand