Osobine nefsa i tevba

Borba sa nefsom nikada ne prestaje. Bez obzira na koliko visokom stepenu čovjek bio, on i dalje nastavlja sa usavršavanjem osobina vlastitog nefsa…. Nefsovi koji su na stepenima emmare, levamme, ili mulhime posjeduju negativne osobine i nedostatke kojih se čovjek može riješiti prolazeći duhovno putovanje i odgoj.

Čovjekov nefs stvoren je sa sposobnošću da postigne potpunost i visoke duhovne stepene. Njegova suština je nur, međutim nakon što vremenom zadobije određena svojstva, dolazi u stanje u kakvom ga mi trenutno posjedujemo. To možemo uporediti sa sljedećim primjerom: Čovjek se rodi zdrav, ali nakon nekog vremena njegovo tijelo oboli i doktori ga nastoje izliječiti od bolesti koje u suštini nisu oduvijek dio tog tijela, nego su se naknadno pojavile. Ukoliko promislimo o nefsu na takav način vidjet ćemo da je on ustvari stvoren sa sposobnošću da spozna Veličanstvenost Allaha, dž.š. Dakle, on nije manjkav po svom prvobitnom stanju u kojem je stvoren.

Evlije posjeduju nefsove kojima se pripisuju najljepša stanja, kao što su nefs-i radije, nefs-i safije i nefs-i mutmeinne. Međutim, nefsovi koji su na stepenima emmare, levamme, ili mulhime posjeduju negativne osobine i nedostatke kojih se čovjek može riješiti prolazeći duhovno putovanje i odgoj. Na taj način liječi se od bolesti nefsa, pa on zadobije svoje suštinsko i istinsko stanje, te postaje spreman da postigne visoke stepene.

Allah, dž.š., u Kur’an-i Kerimu kaže:

„Mi smo ljude u najljepšem obliku stvorili.“

Stoga, svaki čovjek je cijenjen u onoj mjeri u kojoj poštuje Allahove, dž.š., propise i ponižen je u onoj mjeri u kojoj je u zaboravu u odnosu na Allaha, dž.š. Neka je hvala Uzvišenom Gospodaru koji nam je, kako bismo preodgojili naše nefsove, poslao najljepšeg vodiča, milost svim svjetovima, Muhammeda, s.a.v.s.

Neprestana borba

Borba sa nefsom nikada ne prestaje. Bez obzira na koliko visokom stepenu čovjek bio, on i dalje nastavlja sa usavršavanjem osobina vlastitog nefsa. Shodno tome, pejgamberi i evlije nikada ne ostaju na jednom duhovnom stepenu, već stalno napreduju. Naš Pejgamber, s.a.v.s., iako je po svom stvaranju najčišćeg i najsvjetlijeg ruha, njegov stepen stalno raste, jer „Onaj ko bude sebeb činjenju nekog dobra i sam ima udjela u njemu.“

Sve dok ummet Muhammeda, s.a.v.s., čini dobro, njegov stepen neprestano raste. Zlato koje se hemijskim putem dobije od bakra posjeduje vrjednije osobine od zlata koje se vadi iz zemlje. Tako raste i vrijednost onog koji uspije da ispravi osobine nepokornog nefsa. Što je više truda potrebno za ispravljanje loših osobina nefsa to čovjekova vrijednost više raste.

Kajanje i nada

Čovjek treba da osjeća kajanje zbog počinjenih grijeha, ali nikako ne smije da gubi nadu u Allahovu, dž.š., milost. Kako je Fahruddin er-Razi, k.s., obznanio, kada veliki grješnik učini tevbu, pa ukoliko mu je Allah, dž.š., ukabuli, njegovi grijesi se pretvaraju u sevape. To znači da čovjek koji je razbojnik i zalim, ukoliko učini istinsku tevbu i ona mu bude primljena, može postići veću deredžu od hodže koji je završio medresu. Jedina situacija u kojoj je grješniku opravdano da očajava jeste onda kada se ne kaje zbog počinjenih grijeha. Stoga, ne gledajmo sa visine na grješnike među nama, jer ustvari onda mi postajemo oni koji griješe. Ne zaboravimo da su najveći arifi često bili oni koji su prije tevbe bili nepokorni.

Nepokoran rob koji se pokaje, pa prolije svoje suze tražeći oprosta vrjedniji je od pobožnjaka koji ima povjerenja u svoj nefs.

Zbog toga, nemojmo nikada ponižavati one koji su se tek povratili od činjenja velikih grijeha. Ne budimo nikada grubi prema njima. Kada bolesnik dođe u bolnicu pa povrati na doktora, doktor se ne ljuti. Šta se s nama dešava pa pljujemo vatru na one koji griješe! Zar nemamo milosti ni koliko jedan doktor? Doktor tu milost pokazuje zbog medicinskog znanja koje je stekao, a mi smo predstavnici Allahove, dž.š., vjere. Ukoliko on ima samilosti, kako onda da je mi nemamo jedni prema drugima.

 

Časopis Semerkand: Mehmet Ildırar (Mehmet Yarbay)

Semerkand