Opsesija fizičkim izgledom i vanjštinom

Stranci u vremenu laži

Znate, postoji imidž i istina ili stvarnost. Imidž označava efekat, utisak koji se ostavlja na sagovornika. Istina je ono po čemu nešto jeste to što jeste. U današnjem svijetu, koji neki mislioci nazivaju “dobom imidža”, a neki “civilizacijom kože”, vanjski izgled je stavljen ispred istine. Čak je zauzeo mjesto istine. Ako na to pitanje pogledamo malo staromodno i kažemo “doba laži”, nećemo se prevariti. Hajde da pogledamo okolo, šta vidimo? Šta se sve radi zarad izgleda!

Pogledajte šta se dešava u trgovini, politici, medijima, virtuelnom svijetu, međuljudskim odnosima, kozmetici, estetici; cijela priča se vrti oko imidža. Koliko posto stvari koje nam se serviraju sa svih velikih i malih ekrana odražavaju istinu? Nema potrebe spominjati filmove i serije, koji su svi “fikcija”. Sjedimo i gledamo ozbiljne laži! U ovom vremenu, oni koji slijede istinu su poput stranaca.

Međutim, sačuvat će istinske vrijednosti. Ti koji slijede istinu jesu oni koji slijede pravilo do kojeg sufije ozbiljno drže: „Budi onakvim kakvim se predstavljaš ili se predstavljaj onakvim kakav si.“ Opčinjenost vanjskim izgledom ukazuje na to da postoji unutarnja praznina i duhovna kriza. Onaj koji je iznutra prazan, taj kiti svoju vanjštinu s ciljem da privuče pažnju. Stoga, upamtimo ovu rečenicu kao svojevrsno pravilo prema kojem ćemo danas ocjenjivati ljude s kojima se susrećemo.

No, ne zaboravimo da kićenjem vanjštine nećemo oplemeniti svoju nutrinu. Što prije budemo toga svjesni, prije ćemo spoznati istinu. Pomozimo i drugima da spoznaju ovo o čemu govorimo, zato što veliki broj ljudi danas pati od toga kako će izgledati pred drugima. Vjernik, međutim, treba da prije svega vodi računa o tome kako će svojom nutrinom izgledati pred svojim Gospodarom.

Temu broja posebno preporučujemo za čitanje. Pored nje, tu su i mnogi drugi zanimljivi tekstovi.

Do skorog susreta u narednom decembarskom broju, inšallah…

Sabahattin AydınPretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand