Ogovaranje bolest jezika

Grijeh koji uništava društva

Danas, nažalost, činimo mnoge krupne stvari nesvjesno. No, vjernik ne može i ne smije biti nesvjesna osoba. Takvaluk, koji se najčešće prevodi kao „bogobojaznost“, zapravo nosi u sebi značenje „permanentne svjesnosti Uzvišenog Allaha.“ Dakle, osoba koja je Njega neprestano svjesna ne može činiti stvari koje On ne voli i koje ne dopušta. Prema tome, naš problem jeste pomanjkanje takvaluka. Da bi se takvaluk postigao, treba pronaći i pročitati djela koja o njemu govore i osobe koje su se u njemu ostvarile, te se s njima družiti.

Postoji jedan grijeh koji danas, uz veliku žalost, čine mnogi ljudi. Taj grijeh uništava veze među ljudima i udaljava ih jednih od drugih, pored toga što ih udaljava od Uzvišenog Allaha, Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, meleka i dobrih robova. Kad bismo mogli osjetiti taj neprijatan miris koji izlazi iz usta osobe koja ogovara, a koji osjete meleki, ne bismo mogli izdržati u njenoj blizini! Prenošenje tuđih riječi, ogovaranje, kriva zakletva, govorenje neistine, sve su to grijesi koji se čine jezikom, ali čije je korjenje u srcu, jer jezik prenosi samo ono što se nalazi u srcu osobe! To su grijesi koji se vrlo lahko čine, ali za koje slijedi velika kazna. Molim Uzvišenog Allaha da nas sačuva toga!

Zbog toga smo u ovome broju za temu pripremili tekst koji govori o ogovaranju i njegovim vrstama, a čiji je autor Imam Gazali, rahmetullahi alejh. Nadam se da ćemo podrobno razmišljati o onome što budemo u njemu pročitali. Pored teme broja, tu je niz zanimljivih tekstova koje vam preporučujemo za čitanje.

Do skorog susreta u narednom septembarskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

Dok smo pripremali ovaj broj, na ahiret je preselio Sejjid Abdulbaki el-Husejni, kuddise sirruhu, poznat kao Gavs-i Sani. Molimo Uzvišenog Allaha da mu se smiluje i da ga nagradi. Ovom prilikom izražavamo saučešće svim njegovim bližnjim i učenicima. Molimo Uzvišenog Allaha da ih nagradi za njihov sabur i zadovoljstvo Njegovom odredbom.Pretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand