Naši ibadeti i naš život

Naši ibadeti i naš život

Necip Fazıl, poznati turski pjesnik, rekao je: „Namaz počinje kada izađemo iz džamije. Ramazan počinje kada se post okonča. Hadž počinje kada se vratimo iz Mekke. “Citirane riječi velikog pjesnika nam skreću pažnju na refleksiju ibadeta na naše živote. Svi mi se trebamo pitati koliko se naši ibadeti refleksno odražavaju na naše živote. Cilj ibadeta i odgoj čovjeka. Ibadeti imaju svrhu da ljudi podsjete na najbitnije istine. Cilj namaza je održavati kontinuiranu svijest o Uzvišenom Allahu, Koji je vrhunski dobro. Osoba koja se na štandu neprekidno prisjećala vrhununaravnog dobra, i sama će poslati dobru.

U Kur’anu Časnom se ne navodi način obavljanja namaza. To saznajemo i učimo iz vjerovjesničkog sunneta. Ne, navodi se cilj zbog kojeg je propisani namaz: “Zato se samo meni klanjaj i namaz obavljaj – da bih uvijek bio umu!” (Taha, 14) Ako klanjamo, nije nam ime Svevišnji, što znači da se namaz ne obavlja na ispravan način. Inače, ibadeti se ne vraćaju u naše živote uglavnom zbog dvije stvari: ili nisu iskreno obavljeni, ili nisu obavljeni na ispravan i propisan način.

Cilj je da se čovjek oslobodi svake vezanosti za bilo šta, i za bilo koga od stvorenja, da očisti svoje tijelo i svoju dušu. Dok čovjek postigne, uviđa svoju ovisnost o materijalima, vidi koliko je slabašan njegov nefs, koji teži oholosti, uzdizanju, veličini … Koliko smo uspjeli u tome, pokazat ćemo vrijeme nakon mjeseca ramazece. Inače, kvalitetna ibadeta može se najbolje ocijeniti nakon obavljenog ibadeta. Kvalitet namaza možemo oceniti na osnovu toga kako i u čemu provodimo vreme između dva namaza. Kvalitet posta možemo oceniti na osnovu toga kako i u čemu provodimo vreme između dva ramazana. Pratimo svoja ponašanja nakon okončanih ibadeta, i na osnovu toga ocjenjujemo kvalitet svojih ibadeta!

Bajram šerif mubarek olsun!
Do skorog susreta u narednom junskom broju, insallah …

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.com


Pretplatite se

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand