Sunday, December 3, 2023
ČASOPIS

Naše namjere i naša djela

Važnost nijeta 

Danas se veoma malo pažnje posvećuje nijetu. Muslimani veoma malo analiziraju, preispituju i čiste svoje nijete, a što pokazuje da nisu svjesni važnosti nijeta u svojim životima. Nisu svjesni da je nijet ključ kojim otvaraju vrata vječne kuće u kojoj će boraviti… Prenosi se od Ebu Umame, radijallahu anh, da je rekao: “Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došao jedan čovjek i upitao ga: ‘Šta veliš za čovjeka koji se bori zbog nagrade i spomena?’ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: Nema ništa od toga.’ Čovjek je ponovio pitanje tri puta, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je tri puta odgovorao isto. Potom je kazao: ‘Allah ne prima nijedno djelo osim onoga koje je urađeno iskreno u ime Njega i kojim se želi Njegovo zadovoljstvo.’“ (En-Nesai)

Stoga razmislimo, postavimo sebi sljedeća pitanja, i budimo iskreni pri tome: Koliko smo mi iskreni u našim nijetima, koliko je naših djela urađeno samo radi Allaha, dželle ša’nuhu, a koliko je onih bezvrijednih, koja su bez ikakve težine? Štaviše, djelo koje nije radi Njega učinjeno ne samo da nema nikakve vrijednosti, naprotiv, bit će teret čovjeku! Zbog toga smo u ovom broju odlučili da kao temu broja pripremimo tekst o važnosti nijeta. Ovaj broj je broj kojim završavamo ovu kalendarsku godinu.

Zgodno je da se prekontrolišemo, da se upitamo šta smo učinili u tekućuoj godini, šta je to pogrešno što smo učinili, te da donesemo čvrst nijet da ćemo se popraviti, inšallah, u narednoj kalendarskoj godini. Pored teme broja, tu je i niz zanimljivih i korisnih tekstova…

Želimo vam, cijenjeni čitaoci, prijatno i ugodno čitanje našeg časopisa…

Do skorog susreta u narednom broju, inšallah…

Sabahattin AydınPretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

 

Semerkand