Naše ljubavi i naše radosti

Beskrajna ljubav

Svima nam je potrebna ljubav, da volimo i da budemo voljeni… Pogotovo danas, kada se suočavamo sa svim vrstama nevolja i tuga u svojim životima, možda je ta potreba i veća.

Ljubav je prirodna potreba čovjeka, ona je kvasac srca. Ovaj kvasac narasta svaki dan. Naravno, život je takav da se ne može uvijek biti sretno i voljeno. Ljubav se ponekad zamjenjuje ljutnjom ili tugom. Ovo je također prirodno. Ne može se uvijek biti nasmijan i spokojan. Čovjekova priroda je promjenjiva. Ako se danas smije, sutra bi mogao plakati. Pitanje koje se ovdje nameće jeste sljedeće: Šta to volimo, čemu se radujemo, zbog čega smo tužni?

Danas ima više stvari koje se nefsu sviđaju, nego u prošlosti. Neki vole imetak i imovinu. Neki su posvećeni svojoj profesiji, karijeri, službi… Neki od nas se posvete i nekom sportskom timu, misli, pozivu. Ali zajednička poenta svega toga jeste to da će jednog dana ova ljubav prestati, voljeni će biti ostavljen. Ima nešto uznemirujuće u ovoj činjenici. Jer jedan dio nas traži ljubav koja neće nikada prestati. Ali ova beskrajna ljubav nije usađena u temelje ovog konačnog svijeta. Jer i ljubavi i voljeni su osuđeni da nestanu u ovom svijetu postajanja i propadanja.

Pošto naša duša traži beskrajnu ljubav i voljenog koji nikada neće nestati, mora to onda pronaći. Kaže se da „oni koji pronalaze su oni koji traže“… Bilo da gledamo unazad ili da gledamo u sadašnjost, oni koji traže nalaze. Stoga, dajmo se u potragu! Tražimo ljubav koja neće nikada prestati.

Poslušajmo riječi Junusa Emrea:

Nit’ bogatstvu radujem se

Nit’ nemanjem teretim se

Tvojim aškom utješim se

Tebe trebam, samo Tebe

Ovi stihovi nam objašnjavaju koju vrstu ljubavi treba da tražimo, kao i tema broja, čije čitanje toplo preporučujemo.

Do skorog viđenja u narednom oktobarskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.comPretplatite se

Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand