Wednesday, April 17, 2024
ČASOPIS

Naš odnos prema životnoj sredini

Naš odnos prema prirodi je odraz našeg odnosa prema njenom Stvoritelju

Savremeno doba nam je donijelo mnogo probleama. Jedan od najvećih problema s kojima se danas susrećemo, a za koja nemamo adekvatna rješenja, jeste ekološka kriza izazvana sve većim zagađenjem voda, zraka, tla i globalnim zagrijavanjem koje uveliko mijenja klimu, izaziva prirodne poremećaje i u velikoj mjeri ugrožava opstanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Taj problem jeste zapravo simptom poremećaja koji je oličen u pomanjkanju vjere, morala, duhovnih vrijednosti, pohlepi, pretjeranoj potrebi čulnih zadovoljenja i zaboravu da je priroda Allahov emant predat čovjeku da njime upravlja.

Pojedinci i neke grupu apeliraju na taj problem godinama. Pišu se deklaracije i vrše zasjedanja najvećih političkih tijela na svjetskome nivou, ali, nažalost, ne pronalazi se rješenje tom gorućem problemu. Muslimani vjeruju da je priroda jedan od Allahovih ajeta koji treba čitati i razumijevati, zato što su u njemu skriveni dokazi Njegova postojanja i dokazi koji upućuju na istinitost Njegovih riječi. Sljedstveno tome, rješenje se krije u tome da ljudima neprestano predočavamo tu činjenicu i da ih učimo da je njihov odnos prema prirodi, zapravo, njihov odnos prema njezinom Stvoritelju!

U ovom broju smo kao temu pripremili tekst koji govori o našem odnosu prema životnoj sredini i nekim prijedlozima o tome na koji način taj odnos prema poboljšati. Nadamo se da će vam taj tekst pomoći da korigujete svoj odnos prema prirodi, a što zapravo i jeste cilj tekstova koji se pišu i prezentuju javnosti: mijenjanje svijesti.

Pored teme broja, tu su mnogi zanimljivi tekstovi. Budući da je šejh Abdulbaki el-Husejni, kaddesallahu sirreh, poznatiji kao Gavs-i Sani, preselio na ahiret 12. 07. tekuće godine, objavili smo neke tekstovi koji govore o njegovom životu i u kojima se navode njegove izreke i savjeti. Nadamo se da ćete uživati uz čitanje ovog broja.

Do skorog viđenja u narednom oktobarskom broju, inšallah…

Sabahattin AydınPretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand