Muhabet iznova

Da li smo uistinu braća?

Čak i oni među nama koji posjeduju najmanje znanja, znaju za princip bratstva, kao jedan od temeljnih pojmova u islamu. Jer, to je jedna od tema koje se najčešće spominju na hutbama i vazovima. Deseti ajet sure Hudžurat koji započinje riječima “Vjernici su samo braća (…)”, je ajet koji često čujemo. Tako je. Međutim, da li zbog naših veza koje su olabavile i razvezale se, ili zbog stanja muslimana širom svijeta koji nasrću jedni na druge, u sebi se pitamo zašto smo u takvom rasulu. Naravno, mi, kao obični ljudi, nismo dužni da popravljamo stanje tamo gdje naša ruka ne dopire i gdje nismo za to odgovorni. Ali ipak, trebamo po tom pitanju dobro preispitati svoje stanje i smjer kojim idemo.

Početna tačka tog preispitivanja jeste u tome da iskreno odgovorimo na pitanje da li svoju braću i sestre, vjernike, zaista vidimo kao braću i sestre ili ne. Ukoliko naš odgovor na to pitanje nije baš pozitivan, onda imamo manjkavost u svome vjerovanju i potrebno je da što prije preduzmemo potrebne mjere. Potrebno je da ojačamo svoj iman jačanjem veze sa Uzvišenim Gospodarom, dobrim djelima, zikrom i tefekkurom (promišljanje). Drugi korak je u napuštanju prostora vlastite osame i uspostavljanju bliskosti sa drugim ljudima, počevši od svojih bližnjih, a zatim i posjećivanju skupova na kojima se ljudi sastaju radi Allaha, dž.š. Na takvim skupovima lahko ćemo se nasmijati i razgovarati iskreno, radi Allaha, dž.š., čak i sa onim osobama sa kojima možda inače ne bismo željeli ostvariti naročitu prisnost.

Kada je nijet lijep, zasigurno će i rezultati biti lijepi. Uz to, koliko je samo lijep osjećaj smiraja zbog ispunjavanja naredbe Uzvišenog Hakka, kao i osjećaj posebnog bogatstva zbog mogućnosti dijeljenja, kako radosti tako i tuge, sa drugima! Naš časopis je ovog mjeseca vođen sloganom “Muhabet iznova”, realiziran uz želju da bude posrednik u takvom dobru.

Do skorog susreta u augustovskom broju, inšallah…

SABAHATTİN AYDINPretplatite se

Porodični magazin Semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Cijena:

  • Godišnja pretplata iznosi 44 km
  • Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo
  • Semerkand shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 /921 – 122
062/678 – 680

Semerkand