Sunday, December 3, 2023
KNJIGE

Ko može biti šejh

Ova knjiga obrađuje i pokušava dati odgovor na pitanja kao što su: Koja svojstva posjeduju istinski učenjaci i potpuni (kjamil) muršidi – nasljednici Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i odgajatelji njegova ummeta? Kako se stiču sposobnost i mjerodavnost za usmjeravanje i upućivanje (iršad)? Kako možemo upoznati muršida? Na koji način Allah i Njegov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, odgajaju evliju? Koje su naše dužnosti u odnosu na njih?

Allah Uzvišeni je potpunog čovjeka (insan-i kjamila) učinio Svojim namjesnikom (halifom) na Zemlji. To je veoma visok položaj. Stoga je i istinsko predstavljanje ovog namjesništva jednako važno i ozbiljna stvar. Svi Pejgamberi (‘alejhimus-selam) ovu dužnost su ispunili na najpotpuniji način. Posljednji koji je bio na položaju poslanstva (mekam-i risalet) bio je Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve sellem,. Međutim, njegovo poslanstvo, poziv i ummet će trajati do Sudnjega dana. Istinski učenjaci njegova s.a.v.s. ummeta, njegovi pravi nasljednici, zastupaju Božije namjesništvo (hilafet) na Zemlji, poziv Njemu i upućivanje (iršad) ljudi.

Upoznavanjem njihovih svojstava stičemo mogućnost da ih upoznamo lično i da se okoristimo od njih.


Uvod

Hvala pripada Allahu Uzvišenom, Stvoritelju Arša i Zemlje, Vlasniku, Vladaru i Gospodaru svega stvorenog. Ono što je između Arša i Zemlje On, dželle dželaluhu, je sazdao i uredio tako lijepim stvaranjem – da oni koji to posmatraju nurom imana postaju zapanjeni, dok oni koji posmatraju sa poricanjem ostaju zastrti i prezreni.

Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: “Prokleta je svaka stvar koja se radi zbog ovoga svijeta (dunjaluka) i sve što je na njemu prokleto je, jedino to nisu znanje (ilm) radi Allaha, podučavanje (ta’lim), spominjanje Allaha (zikr) i ono što je vezano za njih.” Znači, na ovom svijetu svaki posao koji radimo i svaku riječ koju izgovaramo treba biti radi Allahovog dž.š. zadovoljstva. Način na koji se to postiže jeste da se svaki posao počinje i završava u skladu sa edebom i Božijim zadovoljstvom (rizalukom).

Svako znanje treba biti radi spoznaje Allaha Uzvišenog. Velikani tesavvufa to jednom riječju nazivaju “ma’rifetullah”. Svakom muslimanu stroga je dužnost (farz) naučiti s kakvim nijjetom i edebom treba robovati svome Uzvišenom Gospodaru, kao i koja su mu djela naređena (farz) i zabranjena (haram). Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve sellem, na tu vrstu znanja ukazao je u hadisu: “Tražiti znanje je stroga dužnost (farz) svakom muslimanu i muslimanki.”

Jedno od strogo naređenih znanja, koje je ispred svih ostalih – jeste nijjet radi Allaha dž.š. To je iz razloga što nijjet dolazi prije djela, što je njegov temelj i što samo Allah Uzvišeni zna da li je pomiješan sa licemjerstvom (nifak) i samopokazivanjem (rijaluk). Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: “Nijjet vjernika je vrijedniji od njegova djela.”

Velikani tesavvufa posvećuju veliku pažnju nijjetu. Allahovi dž.š. bliski robovi uobičajene poslove, kao što su jelo, piće, spavanje i sl., rade sa lijepim nijjetom, radi Allahova dž.š. zadovoljstva, tako da na taj način svaki njihov posao postaje ibadet. Allah Uzvišeni voli arife koji u toj mjeri žele Njegovo zadovoljstvo. Zato ih i mi trebamo voljeti, jer za one koji Allaha dž.š. iskreno vole “Miljenik Voljenoga također je miljenik”.

Naš muršid, Sejjid Abdulbaki k.s., posebno veliku važnost posvećuje nijjetu. Mnogo puta sam tome bio svjedok. Toliko, da je njegov prvi savjet svakome u smislu riječi: “Ti svoj nijjet učini Allaha radi, ostalo će biti uredu. Allah je dovoljan Svome robu”.

Djelo koje je pred vama od početka do kraja sam pregledao prije njegova izdavanja. Djelo mi je se svidjelo i preporučujem da se, Allaha radi, iščitava i njime okoristi. Neka je selam onima čija je briga sticanje Allahovog zadovoljstva!

Sejjid Saki Erol


Pisac: Dilaver Selvi

Originalni naziv: Mursidi kamil ve irsada…

Prevodilac: Abdulaziz Rizvić

ISBN: 978-9958-665-08-0

Izdavač: Semerkand

Broj strana: 183

Težina: 177 g

Izdanje: 1

Godina: 2011

Jezik: Bosanski jezik

Vrsta uveza: Meki uvez

Pismo: Latinica

Veličina: 120×200

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina


Za kupovinu knjige može nas kontaktirati putem forme ispod:

Semerkand