Kako postići unutrašnji mir?

Veliki alim i sufija iz 12. stoljeća, Feriduddin Attar, k.s., u svome djelu pod nazivom „Pendnama“ kazuje:

Cijenjeni brate, ako želiš imati potpun iman, onda se potrudi da očistiš četvero:

  • Najprije srce očisti od zavisti i ljubomore, a onda se smatraj mu’minom.
  • Drži svoj jezik što dalje od laži i ogovaranja, kako ne bi naštetio svome imanu.
  • Očisti svoja djela od pretvaranja, pa će u tvome srcu zasjati nur imana.
  • Tvoj iman će biti potpun jedino ukoliko svoj stomak budeš čuvao od harama.

Osoba koja posjeduje navedene osobine je časna i draga. Ukoliko ih pak nema, onda je njen iman slab. Ko svoju nutrinu ne očisti od harama, njegova duša ne može dostići visoke stepene, niti može ući u Džennet. Ukoliko djela ne očistiš od pretvaranja, ne možeš postići ništa. Takva djela su beskorisna. Ne može biti istinski rob onaj u čijim djelima nema ihlasa. Ispravna djela čini jedino onaj ko djeluje zarad Allahovog, dž.š., zadovoljstva.

Uz to, posjedovanje sljedeće četiri odlike znak je zrelosti i potpunosti: iskazivanje poštovanja spram znanja, lijepo ophođenje prema ljudima, opreznost spram neprijatelja, i bliskost sa prijateljima… Oni koji posjeduju navedene osobine su plemeniti. Mudra i pronicljiva osoba iskazuje poštovanje inteligentnim i učenim ljudima.

Brate moj, i ti, ako si posjednik potpunog razuma, sa ljudima pričaj blago i slatkorječivo. Od onoga ko je namrštena lica i drska govora okreću glavu čak i njegovi prijatelji.

Onaj ko se ne čuva neprijatelja, na kraju biva povrijeđen i poražen. Među prijateljima budi sretan i smiren, uvijek budi blizak sa njima. Ako znaš ko ti je neprijatelj, onda ga se kloni, ne približavaj mu se. Jer, što je dušman dalje od tebe, to je bolje. Uvijek budi uz prijatelje i koliko god je moguće trudi se da ne vidiš lice dušmanina.

Brate moj! Ukoliko tražiš sreću, pronaći ćeš je u sljedeće četiri stvari: u obilju i sigurnosti u svojoj kući, a zatim u zdravlju i suzbijanju nefsanskih prohtijeva. Ako su ti podareni sigurnost i obilje, to je znak dobrog stanja. A ako ti je srce smireno, onda ćeš biti i zdrav, Ukoliko imaš sve to, onda ne traži više ništa od dunjaluka.

Koliko god si u stanju suprotstavljaj se željama i prohtjevima svoga nefsa. Ni slučajno ne zapadaj u njegovu zamku. Nefs i šejtan žele da te skrenu sa Pravog puta kako bi te bacili na dno provalije. Zgazi glavu svoga nefsa koji te navodi na zlo, i uvijek ga smatraj prezrenim, te se drži što dalje od zla.

Onaj ko previše hrani svoj nefs, osnažuje ga za činjenje grijeha. Odgoji ga sa malo sna i malo hrane kako bi se zaliječile rane tvoga srca. Čuvaj svoj stomak od ukusnih jela, kako ne bi zapao u nevolje i grijehe. Nemoj ga previše puniti hranom i vodom, pa da poput životinje samo tražiš mjesto gdje ćeš leći. Ako ne postiš, tokom dana malo jedi, čuvaj se pretjeranog jela. Jer, ti nisi životinja na četiri noge.

O ti koji spavaš i danju i noću! Ustani, upali svjetiljku svoga mezara! Oni koji su u snu gafleta (nemar) nisu ništa drugačiji od životinja.

 

Časopis Semerkand

Semerkand