Wednesday, April 17, 2024
ČASOPIS

Kad se srca ujedine…

Uzvišeni Allah u Časnom Kur’anu kaže: „Onaj Koji je stvorio smrt i život da bi vas ispitao (provjerio, iskušao) koji će od vas bolje činiti djela.” (El-Mulk, 2) Kaže i: „Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ‘Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!’ Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!“ (El-Bekare, 155-157)

Dakle, iskušenja su sastavni dio života na dunjaluku. Mnogi se pitaju zbog čega se iskušenja događaju. Događaju se kako bi se nemarni probudio, kako bi se oholi kaznio, kako bi se pojačalo uvjerenje slabome, kako bi se iskreni i neiskreni pokazali. Ono što vjernik treba činiti u trenucima iskušenja jeste da bude čvrsto uvjeren da se iskušenja događaju voljom Svemilosnoga Allaha. Potom, treba znati da je to iskušenje nešto malo, jer da Uzvišeni Allah može, ukoliko hoće, poslati iskušenja koja se ne mogu podnijeti i izdržati, te da ima na umu da su iskušenja putevi kojima se opraštaju grijesi i podižu dredže.

Zemljotres koji se dogodio u mjesecu februaru tekuće godine na sjeveru Sirije i jugu Turske treba da nas sve kolektivno podsjeti na veličinu Allahove moći, te da nas podstakne na to da ispravimo svoj odnos prema Njemu i ostalim robovima. Pored toga, ne smetnimo ni to da mi ponekad svojim nekim zahtjevima i dovama koje upućujemo možemo nesvjesno sebi privući iskušenja. To možemo vidjeti iz sljedeć slučaja.

Naime, Ebu Sulejman ed-Darani, rahimehullahu te’ala, je prenio: „Musa, alejhisselam, je jednom prošao pored nekog čovjeka kojem su divlje zvijeri rastrgale trbuh i dio tijela. Musa, alehisselam, ga je prepoznao i zastao pored njega, te rekao: ‘Gospodaru moj, ovaj Ti je bio pokoran. Zašto mu se onda ovo dogodilo?’ Uzvišeni Allah mu potom objavi: ‘Musa, on Me moljaše za deredže koje nije nikako mogao postići svojim djelima, pa sam ga Ja onda iskušao time što si vidio, a kako bi mogao dostići te deredže.’“ (Imam Šarani, Upozorenje zavedenim)

Stoga, kada nešto tražimo od Njega, tražimo da nam to dadne u dobru, te da nam ne daje ukoliko nije za nas dobro. Također, iskušanja mogu zbližiti ljude i ujediniti ih. Možda nismo dovoljno jedinstveni dok nam je dobro, pa nas Uzvišeni Allah na to podsjeća iskušenjima kojima nas izlaže? U ovom broju smo pripremili jako zanimljive tekstove u kojima ćete uživati čitajući. Tema broja je posvećena posljednjem velikom i razornom zemljotresu u Turskoj. Molimo Uzvišenog Allaha da onima koji su bili izloženi toj pošasti podari sve najbolje, a da nas sačuva sličnih iskušenja.

Do skorog viđenja u narednom junskom broju…

Sabahattin AydınPretplatite se


Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand