Ka miru u društvu

U čemu je istinski mir?

Svi ljudi žele postići mir, spokoj i sreću. No, vjernici nastoje da to postignu na oba svijeta. Postavlja se pitanje, kako se postižu mir, spokoj i sreća? Uzvišeni Allah u Kur’anu Časnome veli: „A srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju.” (Ra’d, 28) Da bismo, dakle, postigli mir, potrebno je da Uzvišenog Allaha spominjemo.

Mnogi vjernici Ga spominju, ali, i unatoč tome, nisu smireni, ili ponekad osjećaju nemir. Na šta nas to upućuje? Na to da Uzvišenog Allaha ne spominju na način na koji bi trebalo. Da bi osoba postigla istinski mir, uvjet je da postigne istinski zikr. Šta je to istinski zikr? Istinski zikr je zikr u kojem učestvuju jezik, srce i organi. Zikr jezika je spominjanje Uzvišenog Allaha, naređivanje dobra, odvraćanje od zla, savjetovanje braće…

Zikr srca je neprestana svijest o Njemu Uzvišenom. Zikr organa je ustezanje od zabranjenog. Kad osoba postigne jedinstvo u te tri vrste zikra, postići će istinski mir i spokoj, a samim tim i istinsku sreću. U temi broja smo pripremili tekst koji govori o miru u društvu.

Da bi društvo postiglo mir, potrebno je da pojedinci koji čine društvo postignu mir, a naročito oni koji čine temelj društva: vlast, ulema i uglednici.

Do skorog susreta u narednom oktobarskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.comPretplatite se


Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand