Dert i derman

Od tuge ka sreći

Toliko imamo dertova (tuga, bol) da nam život prolazi u žaljenju nad vlastitim stanjem. Svako od nas ima mnoštvo problema i poteškoća, naša srca naprosto se guše od tuge. Kada bismo upitali čak i one koje smatramo najsretnijim među nama, vidjeli bismo da i oni imaju mnoge dertove za koje nikako ne mogu da pronađu derman (lijek). Tako razmišljamo, tako osjećamo i tako živimo.

Sve to se dešava iz dva razloga: Prvi je taj što smo počeli posmatrati sebe kao mjerilo hakikata, a drugi je to što smo počeli misliti da sve završava smrću. Zbog toga su se naši dertovi povećali, a dermana je sve manje. Istina je da se suočavamo sa dertovima koje ranije generacije nisu mogle ni zamisliti. Međutim, istina je i to da u mnogim situacijama koje bi oni dočekali zahvalnošću i koje bi smatrali dermanom, mi jadikujemo i zapomažemo na sav glas. To znači da smo, ili postali toliko zbunjeni, ili smo toliko podjetinjili da nam sve što nam se događa nanosi veliku bol. Budući da je tako, onda najprije trebamo ostaviti postrani vlastite percepcije i pogledati istinske i objektivne definicije stvari.

Šta je dert, a šta derman? Da li je sve ono što nas uznemirava i tišti našu dušu, dert? Dešava li se možda da mnoga stanja koja bismo uistinu trebali učiniti svojim dertom, u potpunosti zanemarujemo? Sem toga, koliko je ono što smatramo dermanom, istinski derman? Šta bi na to kazali oni koji sigurnim koracima stameno koračaju morem hakikata i koji svoje dertove smatraju dermanom?

Pitanja je mnogo i svako od njih je važno. Stoga, u ovom vremenu koje, unatoč izobilju i konforu, tehnologiji i rastrošnosti, nazivamo teškim vremenom, imamo veliku potrebu da postavimo prava pitanja i pronađemo ispravne odgovore. Tačnije, imamo još veću potrebu da odgovore koje pronađemo implementiramo u našim životima. Nadamo se da će nam ovomjesečna tema broja pod nazivom “Dert i derman” pomoći da razriješimo mnoge dileme koje nas odavno muče.

Do skorog susreta u julskom broju inšallah.

SABAHATTİN AYDINPretplatite se

Porodični magazin Semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Cijena:

  • Godišnja pretplata iznosi 44 km
  • Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo
  • Semerkand shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 /921 – 122
062/678 – 680

Semerkand