Da li je bolje biti u braku ili ne?

Brak je ili put šukra ili put sabura

Riječju, brak je “važno” pitanje. Pronalaženje mira u ovom kratkom dunjalučkom životu ovisi o razumnom i ispravnom braku. I ispravno podizanje novih generacija, također… Nekada prije, nije se mnogo razmišljalo o sklapanju braka, jer su ljudi bili mnogo odaniji, moralniji, te se vrlo lahko mogao odabrati bračni drugi i sklopiti brak. Sada, u ovom haotičnom vremenu podložnom brzim promjenama, vrlo je teško uporediti čak i dva brata ili dvije sestre koji su odrasli u istoj kući i koji su bliski jedno drugom po uzrastu i godinama. Jer njihovi karakter i ličnost nisu oblikovani pod utjecajem porodice. Prošlo je dosta vremena otkako je porodica prestala da igra ključnu ulogu u tome. „Oslobodili su nas“ TV-ekrani, društvene mreže, škole, od toga, ističući u prvi plan da imamo pravo da živimo kako mi to želimo. Danas svjedočimo tome da svako želi biti jedinstven i „u svome stilu“.

Postoji jedna priča u vezi toga. Naime, u jednoj dalekoistočnoj zemlji muškarac se oženi lijepom ženom. Konačno dobiše djecu, ali djeca nisu nimalo ličila na majku. Čovjek poče tražiti rješenje tog zakučastog pitanja, i kada pronađe stare fotografije svoje žene, shvati da se plastičnom operacijom potpuno promijenila i postala potpuno druga osoba. Dijete po zakonu prirode liči na svoju majku u njenom prirodnom obliku… Sve bi bilo dobro kada bi te „operacije“ kojima smo danas izloženi ostale na fizičkoj razini… Danas svjedočimo da mnoge porodice imaju djecu koja u pogledu odanosti vjeri, načinu razmišljanja i odnosa prema svijetu, nemaju nikakve sličnosti s njima. To je nešto što je primijetno u svim zemljama svijeta, danas. No, ne smijemo to prihvatiti kao nešto normalno, nego se moramo boriti da svojoj djeci prenesemo vrijednosti koje mi živimo, jer naša snaga i naša čast su ekvivalentni snazi i časti generacije koja dolazi iza nas. Brak je također važan i na polju čovjekovog putovanja u vječnost. Arifi su kazali da “nema loših brakova.”

Iz tog razloga, ako brak teče u miru i harmoniji, onda je on put šukra, zahvalnosti. Ali, ako teče uz teškoće i probleme, onda je put sabura, strpljenja. Osoba čije je srce tužno blizu je svome Gospodaru. Obraća Mu se i upućuje Mu iskrene dove. Takva osoba radi i trudi se da bi postigla džennet, za kojim jako čezne. Uči da trpi nesreću i bude strpljiva… Na kraju, napominjemo da je brak najveća vrsta kompromisa. Stoga, prije negoli se odluči na sklapanje braka, potrebno je to shvatiti, jer će kasnije biti lakše…

Odlučili smo se da u ovom bajramskom izdanju kao temu broja priredimo tekst koji je u vezi braka. Naime, dani bajrama su dani okupljanja porodice, kada se susrećemo s našim rođacima, a među kojima ima i neoženjenih i neudatih, i dani kada se prisjećamo porodičnih vrijednosti. Nadamo se da će nas ova tema broja podstaći da razmislimo o braku i da ih u razgovoru s njima posavjetujemo na pravi način u vezi njihovog sklapanja braka.

Na kraju, cijenjeni čitaoče, želimo Vam čestitati Ramazanski bajram, sa željom da nam dan susreta s Njim bude naš najveći bajram!

Do skorog susreta u narednom junskom broju, inšallah…

Sabahattin Aydın

saydin@semerkand.comPretplatite se

 

Digitalni časopis

Sa godišnjom pretplatom dobivate digitalni časopis sa paketom apllikacija besplatno.

Samo paket aplikacija i digitalni časopis bez printanog izdanja godišnje je 25 km


Kontakt:

  • Semerkand: 14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 678 680

  • Semerkand Shop: Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 62 144 422

    • Telefon, Viber, WhatsApp: (+387) 61 303 012

Semerkand