Čišćenje nefsa

Unutrašnjost i vanjština

Jedan od segmenata zbog kojeg čujemo kritike na račun našeg plemenitog naroda jeste i to što dok svoje kuće držimo blistavo čistim, ulice pak nemilosrdno prljamo. I to je tačno, naše kuće su čiste. Međutim, ukoliko komunalna preduzeća na dan ili dva zanemare svoj posao, naše ulice i sokake zatrpavaju gomile smeća. Čini se da, iako se ne zanimamo mnogo za “vanjštinu”, volimo da naša “unutrašnjost” bude čista. Zastanimo malo na pojmovima “kuća” i “unutrašnjost”… Zar nije čovjekova istinska unutrašnjost i istinska kuća njegova nutrina? Kaže se da kada čovjek sanja kuću, to simbolizira njegovu nutrinu. Međutim, čak i priča o toj istinskoj nutrini, prestala je biti dio naše svakodnevnice.

Pojmovi koje često koristimo u našem časopisu, poput “tezkije”, “tasfije”, pa čak i “odgoj nefsa”, nažalost, poznate su samo onima koji se zanimaju duhovnošću. Budući da nam je toliko bitna čistoća kuće, onda bi nam trebalo biti bitno i znanje o tome kako ćemo svoju istinsku kuću, svoju nutrinu, održavati čistom. Zbog toga smo, u ovomjesečnom broju, kao temu broja odabrali tekst pod naslovom “Čišćenje nefsa”.

Postoji još nekoliko tekstova u ovom broju na koje Vam želimo posebno skrenuti pažnju. Prvi je onaj koji je vezan za ono što sve nas zanima, a to je posljednji izdah. O tome kakav će biti čiji posljednji izdah sažeto i suštinski nam govori Abdülkadir Alioğlu, kroz ajete iz Časnog Kur’ana, u tekstu pod naslovom “Na pragu istinske domovine”. Drugi tekst je ovomjesečni tekst o tefsiru. Kada pročitamo tumačenje jedne od kratkih sura koje često učimo u namazu, sure Humeze, vjerovatno ćemo osjetiti strah i još jednom promisliti o našim stavovima o drugim ljudima, o našim riječima. I ne samo o onome što govorimo, već i o generalnom načinu izražavanja koji se koristi kroz socijalne medije. Naš mladi brat Harun Tanır koji se tek pridružio našoj ekipi, kroz časni hadis nam objašnjava kako zadovoljstvo i kazna Uzvišenog Hakka mogu biti vezani za ono što nama djeluje sitno. Naslov teksta je “Džennet i Džehennem su blizu”. Zatim, još jedan tekst našeg isto tako mladog brata Abdusselama Yiğita u kojem nam govori o današnjem poimanju ugleda. Zatim, Siraceddin Önlüer nam piše o jednom od danas aktuelnih pitanja, a to je korijen nezasitosti djece, i naravno, daje nam smjernice koje će nas uputiti kako da riješimo taj problem. Vrijedni vaše pažnje svakako su i ostali tesktovi iz domena akaida, fikha, zatim, “Riznica mudrosti”, “Klasici tesavvufa”, itd…

Želimo Vam čestitati i nadolazeći mjesec ramazan, uz dovu da bude sredstvo postizanja dobra za sve nas.

Do skorog susreta u aprilskom broju, inšallah…

SABAHATTİN AYDINPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand