Časopis Semerkand br. 127: Duga nada

Šta želimo?

Naš ispit na ovome svijetu nastavlja se na razne načine i nastavit će se sve do posljednjeg trenutka. No, riječ ispit, generalno biva pogrešno razumijevana kao riječ koja uvijek ide uz nevolje, a mi smatramo da je samo ispit strpljena, istinski ispit. Međutim, ispit obilja jednako je težak kao i ispit tegobe.

Kao što znate, jedan od ciljeva tesavvufa jeste i to da osoba dođe u stanje da imanje i nemanje, dakle, bogatstvo i siromaštvo smatra jednakim. Dakle, ma u kakvom stanju čovjek bio, njegovo srce bi trebalo biti čisto od tuge i radosti zbog ovog svijeta, a njegova jedina preokupacija bi trebao biti Uzvišeni Gospodar. To je stanje u kojem su čovjekova sreća i tuga uslovljeni samo Allahovim, dž. š., zadovoljstvom.

Znamo da kada srce dođe u stanje da je pretjerano zauzeto dunjalukom, onda čovjek ispašta na različite načine, kako s fizičkog tako i s duhovnog aspekta. A postoje i znakovi koji ukazuju na takvo stanje. Naprimjer, žurba prilikom izvršavanja ibadeta je upravo jedan od tih znakova. Zatim, gubljenje ciljeva, beznađe, ili nemogućnost uzimanja iz slasti iz ibadeta …

Stoga, riječi Uzvišenog Gospodara: “Pa kuda onda idete?!” (Tekvir 26), možemo shvatiti i kao “Šta želite?” Uistinu, šta mi želimo? Upitali su hazreti Mevlanu o tome u čemu je čovjekova vrijednost, a on je odgovorio: “U onome čemu težimo.”

Planiranje života zanemarujući smrt, odnosno Ahiret, nikako ne priliči mu’minu. Potrebno je da se na ispravan način suočimo sa svojim željama, nadama i planovima. Ukoliko u tome uspijemo, onda ćemo moći ispraviti svoj nijet.

Do skorog susreta u augustovskom broju inšallah …

Riječ urednika

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand