Časopis Semerkand br. 125: Ahlak u poslu

Riječi i djela

Ogledalo čovjeka nisu njegove riječi. već njegova djela. Nivo njegove pameti pokazuje se kroz djela koja čini.

To je ispravno mjerilo, bilo da gledamo s aspekta ljudskosti, pobožnosti, posla ili bilo kojeg drugog segmenta našeg djelovanja. Pa tako, mjerilo naše odanosti vjeri nisu naše riječi, već naša djela i naš ahlak. Štaviše, ukoliko tvrdimo da smo vjernici, a ne iskazujemo to djelima i ahlakom, onda to znači da smo dvolični, a dvoličnost je osobina koja je u islamu strogo zabranjena.

Uzvišeni Hakk u drugom i trećem ajetu sure Saff kaže: “O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!”.

Kada se radi o poslovnom svijetu, svi mi, skoro bez izuzetka, šta god da radimo, tvrdimo isto: Mi smo najstručniji u tome i mnogo se umaramo. To su naše tvrdnje, ali s druge strane, činjenice pokazuju nešto drukčije stanje. Dakle, u pogledu poslovnog života, uglavnom pokazujemo slabost; nemarni smo, neuredni, neproduktivni, a povrh svega, zanemarujemo i osnovne islamske principe i edebe.

Cijenu tog nemara, plaćamo cjelokupno, kao ummet. Vjerojatno i mnoge pojmove, poput kadera, skromnosti i zadovoljstva, te zuhda spram dunjaluka ili pogrešno razumijevamo ili što svjesno što nesvjesno, zloupotrebljavamo kako bismo zamaskirali svoje stanje.

Znate već šta je ono što želimo reći: Poslovni život muslimana bi trebao biti u skladu s islamom. Sve dok naši postupci i naša djela budu pokazivali drukčiju sliku od onoga što govorimo, nećemo moći unijeti svjetlo ni u vlastiti život, a pogotovo ne u živote drugih ljudi. U tom smislu, nadamo se da će tekst koji samo odabrali kao temu ovomjesečnog broja biti od koristiti svima nama.

Neka nam mubarek mjesec ramazan bude vesila u postizanju dobra.

Do skorog susreta u junskom broju inšallah …

Riječ urednika

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:


Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirati.

Kontakt:

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

 

Semerkand