Časopis Semerkand br. 124: Najljepši govor

Riječ urednika
Unutrašnjost i vanjština

Mi govorimo, ali ne slušamo. Ne slušamo, jer ne cijenimo hakikat onoga što govorimo. Kako god onaj ko ne poštuje sebe, ne poštuje ni drugoga, tako i onaj ko ne cijeni vlastite riječi, smatra bezvrijednim i riječi drugih ljudi.
Popuno je jasno da u vjeri, u kojoj se nečije vjerovanje prihvata na osnovu iskaza, i u kojoj su sklapanje i razvod braka uslovljeni izgovorom određenih riječi, svaka riječ koja izađe iz usta ima ogromnu težinu i važnost. Kakva samo suptilna mjerila, upozorenja i prijetnje postoje vezane za riječ! Da, riječ je djelo, i ne nestaje onako kako se smatra. Svaka izgovorena riječ ulazi u nepogrešive spise dvojice “Plemenitih pisara”, i jednog dana ćemo je zasigurno zateći pred sobom.
Prema tome, ne trebamo samo ušima slušati ono što izlazi iz naših usta, već trebamo slušati i srcem. Trebamo razmišljati o haku riječi, o rani koju može otvoriti, o smutnji koju može izazvati … Moramo biti svjesni istine da svojim riječima veoma lahko sebi možemo pripremiti vatru na budućem vječnom svijetu.
Kaže se da se prva manifestacija tesavvufskog ahlaka primijeti u govoru. Najočitiji znak prefinjenog odgoja i duhovne zrelosti čovjeka jeste napuštanje ružnog, ispraznog i lažnog govora, te davanje prednosti slušanju nad govorom. Jer, ono što se pokazuje vani jeste manifestacija onoga što je u srcu.

Istina, danas u govor moramo uključiti i virtualni svijet. No, ma u kojem smjeru ovaj svijet išao, mi smo kao vjernici dužni i primorani da čuvamo svoj jezik. Jedino ukoliko budemo dosljedni našim islamskim principima i mjerilima, onda možemo činiti hizmet, kako u korist svoje vječnosti, tako i u korist čovječanstva. Onda kada zanemarimo svoje principe i mjerila, svaka borba koju mislimo da smo dobili, ustvari je izgubljena.U tom svijetu trebamo razmisliti o riječima: “Najljepši govor je govor onih čija je nutrina najljepša.”

Do skorog susreta u majskom broju inšallah…

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirat.

Kontakti

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand