Wednesday, April 17, 2024
ČASOPIS

Časopis Semerkand br. 123: Ukrasi dunjaluka

Riječ urednika

I bogastvo može rasplakati

Za vrijeme hilafeta hazreti Omera, r.a., osvojen je Egipat i velika količina ratnog plijena donešena je u Medinu. Svi su bili radosni, postignuta je velika pobjeda, do tada neviđeno bogatstvo bilo je prostrto pred bejtu ‘l-malom.

Međutim, halifa je, za razliku od svih, bio tužan i plakao je. Uzimao je plijen u ruke, a onda ga ispuštao na zemlju. Kada Abdurrahman b. Avf, r.a., vidje to njegovo stanje, upita ga:

“O vladaru pravovjernih, zašto plačeš? Danas je dan zahvale i radosti!” A hazreti Omer, r.a., obrisa suze, pa reče:

“Istinu si rekao, ali, šejtan je uvijek ubacivao mržnju i neprijateljstvo u zajednice koje postignu ovako veliki plijen. Bojim se da nećemo biti u stanju dovoljno zahvaljivati na ovoj blagodati.”

Potom je proučio sljedeći dovu: “Allahu moj! Utječem se Tebi od toga da ovaj imetak bude fitna kojom ćeš iskušati Omera.”

Koliko je samo takav stav stran današnjim muslimanima! Mi pretežno zaboravljamo na činjenicu da su imetak, novac i bogatstvo kušnje, i da je šejtan iznimno vješt u tome da upravo putem bogatstva navede čovjeka da posklizne. Jer, naše oči su zaslijepljene dunjalučkim ukrasima. Jedino što nas raduje je dunjaluk, i jedino što nas rastužuje je dunjaluk…

Obmana dunjalukom je jedna od opasnosti na koju nas najviše upozoravaju Časni Kur’an, Sunnet, plemeniti ashabi. r.anhum. i svi dobri robovi. Naravno, ljudski nefs uvijek želi sebe prikazati ispravnim, ne prihvata nikakav nedostatak niti grešku. Međutim, zarad naše vječnosti, potrebno je da preispitamo svoju srčanu vezu s ovim svijetom. Šta to mi činimo mogućnostima koje su nam date kao emanet, šta želimo učiniti? Dakle, moramo se preispitati prije nego što budemo ispitivani…

Do skorog susreta u aprilskom broju inšallah…

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirat.

Kontakti

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand