Časopis Semerkand br. 121: Buđenje ahlaka

Riječ urednika

Ahlak nije smo pitanje današnjice, već i pitanje koje se poteže kroz sva stoljeća tokom cijele historije čovječanstva. U starim spisima pronađenim u arheološkim iskopinama, također su primjetne pritužbe na propadanje ahlaka.

Međutim, to što se radio o generalnom problemu, niti ublažava, niti čini prihvatljivom današnjom krizom ahlaka koju živimo. Jer, u historiji islama, nikada muslimani nisu živjeli u dobu u kojem su se tolikoj mjeri gazili i kršili principi ahlaka i u kojem su se beskrupulozni stavovi i postupci smatrali normalnim, kao što je to u dobu u kojem danas živimo.

Današnji oblik življenja vjere pretežito je obojen izostavljanjem Šerijata, adanašnji sociolozi to nazivaju “novim načinom vjerovanja”. osnovne islamske vrijednosti kao što su poštenje, ispunjavanje obećanja. odricanje od nefsanskih prohjetva, strpljenje, zadovoljstvo i altruizam, ostaju samo na nivou riječi, koje ne izlaze više ni iz okvira džamijskih zidina. Štaviše, čak je smanjena njihova upotreba u našem svakodnevnom govoru. Jasno je da i mi postajemo žrtve vremena vladavine nefsa. Čini se da su profesori koji sav svoj rad usmjeravaju u to da probude sumnju u vjeru uspjeli u svome cilju …

Ahlak je najprije domen koji se tiče nas, muslimana. Mi smo ummet Vjerovjesnika koji je poistovjetio vjeru sa lijepim ahlakom. Mi nismo dužni oživljavati lijep ahlak samo radi sebe, već radi cijelog čovječanstva. Stoga, moramo se kolektivno usmjeriti ka popravljanju stanja kada je u pitanju ahlak. počet ćemo tako što ćemo vrijednosti lijepog ahlaka, kje su neodvojiv dio identiteta muslimana, preispitati najprije kod sebe, jednu po jednu. Ispravit ćemo naše greške i obnosviti ono što trebamo. u tom svjetlu. nadamo se da će nam pomoći i ovaj broj časopisa Semerkand.

Sabahattin AydinPretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirat.

Kontakti

Semerkand:
14. Maja (Kasindloska) br 14., 71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija, 71000, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand