Časopis Semerkand br. 118: Gdje su mir i sreća

Tema broja: Gdje su mir i sreća

Riječ urednika:

San o Džennetu na dunjaluku

Kada se, ma zbog koga ili zbog čega, uhvatimo u koštac sa životom koji živimo, još jednom se podsjetimo da je mir ono što tražimo. U ovom stoljeću sve većeg meteža, užurbanosti i haosa, sukoba nimalo ne nedostaje. Kada bi se sredilo ekonomsko stanje, kada bi poslovi krenuli kako treba, kada bi se riješili porodični problemi, kada bi naše dijete dobilo posao, kada bismo otišli u penziju, kada bismo pobjegli iz grada i odselili se na selo… pronašli bismo mir i sreću.

Ne! To nije tačno, jer ne cvjetaju ruže ni onima koji nemaju nikakav problem sa onim na šta se mi žalimo. Obratimo pažnju, kakve se ruševine kriju iza naizgled prekrasnih dvorova!

Čini se kao da smo zaboravili na dvije stvari. Prvo je to da čovjek neće pronaći u sebi izgubljeni mir, čak i kada bi obišao cijeli svijet. Isto tako, kada bi se cijeli svijet srušio, mir koji je u njemu neće nestati. A drugo je to da miješamo ovaj svijet sa Džennetom. Ovdje je skoro sve polovično, nepotpuno i manjkavo. A potpun i besprijekoran je Džennet. Da je dunjaluk takav, kakav bi onda bio smisao Dženneta? Uzvišeni Allah je Svojom mudrošću odredio da tako bude!

Prema tome, zapitajmo se kako razumijevamo mir i sreću, i kako ih trebamo razumijevati. Vrijedi razmisliti o tome. U ovom broju magazina Semerkand željeli smo dati svoj doprinos u pokušaju pronalaska odgovora na pitanje „Gdje su mir i sreća?“ i otvoriti vidike iskrenim srcima. Naravno, to je samo naše skromno nastojanje, a suština je u pomoći i podršci Uzvišenog Gospodara. Do skorog susreta u novembarskom broju, inšallah…

Urednik SABAHATTİN AYDIN

Sadržaj:


Pretplatite se

Porodični magazin semerkand svakog mjeseca na vašoj adresi.

Godišnja pretplata iznosi 44 km

Polugodišnja pretplata iznosi 24 km

Vašu pretplatu možete izvršiti uplatnicom  na broj žiro računa:

186-121-03100973-72     Ziraat Banka BH d.d.


Primjer uplatnice:

 

Prilikom popunjavanja uplatnice obavezno upišite vaš broj telefona  kako bi vas, u slučaju potrebe, mogli kontaktirat.

Kontakt

Semerkand
14. Maja (Kasindloska) br 14.
71210 Ilidža, Sarajevo

Semerkand shop:

Abadžiluk 2, Baščaršija
7100, Sarajevo

033 921-122
062/678-680

Semerkand